Наполеонов поход в Русия 1812г.

След победата си при Аустерлиц, където разбива смесения Австро-Руски корпус, Наполеон нахлува и в самата Русия. Този поход е добре описан от множество историци, затова няма да се впускаме в подробности. Това, което отличава този поход, по всеобщо мнение, е ,,началото на края на Наполеоновата империя".

Още през 1810г. Наполеон започва да проучва възможностите за поход в Русия. Преди това, през 1807г. при окупацията на Прусия, Наполеон се среща за първи път с руски войски, дошли на помощ на прусаците. Русите са отблъснати, а френската армия стига до р.Неман.

След много сложна игра на дипломацията, до мир в Европа така и не се стига. Франция владее по-голямата част от континента, но апетитът на Наполеон за нови завоевания е огромен.

През нощта на 24 юни 1812г. 400 000 французи преминават р.Неман. Руската армия е съставена едва от 225 000, и първоначално само отстъпва. Първото голямо сражение става на 18 август край Смоленск. Французите печелят бляскава победа, а градът е опожарен. Царят на Русия, Александър I, е принуден да смени главнокомандващия Барклай де Толи с ген.Кутузов.

Но настъплението продължава. На няколко километра от Москва, при с.Бородино, русите дават още едно голямо сражение. Битката, състояла се на 7 септември 1812г., ще остане в историята. И до днес се спори коя от двете армии я печели. Самото сражение продължава няколко часа, с нечувани за времето си жертви - 40 хиляди руснаци и 60 хиляди французи. В настъпилото затишие, въпреки своя превес в сражението, но поради липса на резерви, ген.Кутузов дава заповед за остъпление. Москва е изоставена на произвола на съдбата.

Наполеон влиза в Москва, очаквайки предложение за мир. Но вместо това започва дълга партизанска война. След месец французите са принудени да изоставят града. Отстъплението им от тактическо бързо се превръща в паническо. Студът, гладът, партизанските отряди и новосформираните руски части отблъскват Наполеон отново на запад от р.Неман. В средата на декември 1812г. едва 20 хиляди френски войници успяват да се завърнат от тъй наречената "руска авантюра".

 

 

Русия

АРТИЛЛЕРИЯ

ПЕХОТА

 

Франция

АРТИЛЛЕРИЯ

ПЕХОТА

 

 

 

 

 

 

 111